De reis van de held. Stap 6: de mystieke bruiloft (vereniging)

Stap 6:  De mystieke bruiloft (vereniging)

Als alle hindernissen en monsters zijn overwonnen volgt meestal een mystiek huwelijk tussen de triomferende held en de godin/koningin van de wereld. Deze godin staat symbool voor volmaakte schoonheid, het antwoord op al het oorspronkelijke verlangen van de held. De held is een heel mens geworden. Zijn rol in de samenleving (ego) is één geworden met de kracht van zijn innerlijke wezen (zelf).

Het gevoel als je eigen straat in rijdt, na 6 maanden, 25.000 km en 22 landen is onbeschrijfelijk. Zo veel indrukken opgedaan en schoonheid gezien. Zoveel mooie en aardige mensen ontmoet.
We hebben een avontuur beleefd, een avontuur waar we het wekelijks nog over hebben. Soms zijn het beelden of bepaalde geuren of geluiden. We zijn als gezin op pad gegaan en als team teruggekomen. De rollen van ouder en kind zijn veranderd. Iedereen heeft zijn unieke rol en taak op reis kunnen vinden. We hebben alle problemen het hoofd kunnen bieden, samen, en dat schept een ongelofelijke band. De landen waar we nog nooit geweest waren hebben ons positief verrast. We hebben landen gezien waar we nog nooit waren geweest. Onze wereld is een stukje kleiner geworden en bovenal mooier.

Stap 5 - Stap 4 - Stap 3 - Stap 2 - Stap 1 - Introductie


Lees meer

De reis van de held. Stap 5: De weg der beproevingen

Stap 5: De weg der beproevingen

Zodra de held de drempel heeft overschreden betreedt hij een wereld vol vreemde, veranderlijke en tweeslachtige vormen. Deze vormen staan symbool voor de innerlijke angsten van de held.

Wij zijn tijdens onze reis verrast door de gastvrijheid van de mensen die we tegenkwamen. Mensen die bijna niets hadden en met ons wilden delen in plaats van ons beroven. Hoe oostelijker we komen, hoe meer men in ons geïnteresseerd is, maar ook in ons verhaal en ons voertuig. De mensen die wij tegenkwamen, hadden goede bedoelingen. Wat hebben we vaak samen gelachen om normale en gekke dingen, om de verschillen tussen haarkleur, woorden en gebruiken. Het heeft ons meer vertrouwen gegeven in de mensheid. Het overgrote deel van de mensen wil helpen en is oprecht geïnteresseerd.

Introductie

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Lees meer

De reis van de held. Stap 4: de wachters aan de drempel

Stap 4: De wachters aan de drempel

Dan komt de held aan bij de grens van het onbekende. Wat er achter deze drempel ligt weet de held niet en het voelt aan als gevaar. De held staat op het punt zijn comfortzone te verlaten. Deze grens overwinnen, is het overwinnen van angst.

Het moment dat we de landen betreden die niet meer op onze Groene Kaart stonden, voelen aan als het verlaten van onze comfortzone. Oost-Turkije was al spannend, maar het moment dat we Turkije verlaten en Iran in rijden, is de spanning voelbaar. Ook komen we steeds meer ‘wachters’ tegen bij grenzen en roadblocks. De angst voor het onbekende en ‘wat allemaal mis kan gaan’ maakt plaats voor het plezier van avontuur en enorme vrijheid.
De gedachte: “Wat doen we onze kinderen aan in die verre contreien”, blijken onjuist. Het wordt juist ons geluk. Kinderen verlagen drempels en maken zelfs de ergste ‘wachters’ week. We maken makkelijker contact. Kids met een voetbal hebben geen taalbarrières. Door je juist kwetsbaar op te stellen door met kinderen op een verre reis te gaan ontvang je waardering en bewondering. We zijn geen alledaagse toeristen maar een avontuurlijk gezin met onze BJ 75 camper uit 1986 en we rijden de zijderoute!

Introductie

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Lees meer

De reis van de held. Stap 3: magische helpers langs de weg

Stap 3: Magische helpers langs de weg

Als de held het besluit heeft genomen vindt er meestal een ontmoeting plaats met een persoon die je gaat beschermen, een gids of mentor. Deze gids staat symbool voor de onbewuste helpende kracht van het lot. In de verhalen of films is dat vaak een oude wijze man of vrouw met bijzondere krachten.

Op zoek naar een voertuig. Inmiddels is het begin 2012 en na een studie op internet zijn we op zoek naar een voertuig. De specificaties worden opgesteld:

4x4 met stuurbekrachtiging
Diesel
2 stapelbed (0,70x200)
1 groot bed (1,40x2,00)
Keukentje met koelkast
Optioneel toilet/douche
Dubbele cabine
Onderdelen in zijderoute landen voorradig,
Repareerbaar met eenvoudige middelen.
Voldoende bodemvrijheid
Achterhoek liefst zo groot mogelijk
Fans ivm warmte
Dieselverwarming
Gaskoken
Bergruimte voor gezin dat ook gewend is 2 weken met de fiets op kampeervakantie te kunnen
Solarvoorziening op dak
Watervoorziening
Bearlock
Berijdbaar met rijbewijs B (zodat we beiden kunnen rijden en er geen C rijbewijs gehaald hoeft te worden).


Met dit lijstje gaan we op pad en nog geen flauw benul van budget. Na wat campers bekeken te hebben, valt die categorie af. Te duur, te mooi of finaal afgeleefd. We belanden dan in de kampeerbussen. De Volkswagen T4 synchro, maar ook de James Cook Mercedes, weliswaar geen 4x4 maar wel een bus die je overal brengt zeggen de kenners. Mercedes lijkt het merk dat overal rijdt waar wij naar toe gaan. Oh ja, Toyota ook. Volkswagen valt af.

We lopen op een haar na een mooie MB James Cook mis en worden dan gebeld door een zekere Hans in Weesp die iets voor ons kan betekenen. Hij kent een Toyota Landcruiser die omgebouwd is tot camper. Hij heeft wat foto’s voor ons. Samen kijken we naar de foto’s, wat een gaaf ding! Het blijkt een Toyota Landcruiser te zijn, een BJ 75 uit 1986 met een 3.4 diesel. Niet stuk te krijgen verzekeren de kenners ons en mocht er iets stuk gaan dan kan elke zichzelf respecterend monteur hem maken. De inrichting is er uitgehaald en Hans biedt aan om een nieuwe inrichting te maken door een bevriende boteninterieurbouwer. Wij zijn na een tiental bezichtigingen (tot zelfs in Duitsland) het zoeken zat en dit hoort zich goed aan. Budgettechnisch klopt het ook allemaal. Binnen budget zal Hans alles in orde brengen, van de import (auto staat in België) tot en met de oplevering. Ongezien besluiten we Hans te volgen en over te gaan tot aanschaf. Een niet alledaags besluit voor ons dat we de komende maanden nog betreuren.

Na een hoop gedoe met de planning, vervolgens lekkages en allerlei houtje-touwtje oplossingen, is de maat vol. Dit is geen magische helper maar een magische prutser. Wegwezen dus. Dan kom ik in contact met Rocco uit Beesd, die wel vaker overland auto’s heeft geprepareerd.  Dit blijkt een goede zet. Rocco heeft wel verstand van zaken en loodst ons de laatste maanden voor vertrek door de noodzakelijke reparaties en preparaties. Toch ook hier geen garanties. Rocco's adagio: “Zonder pech geen verhaal” is  behoorlijk relativerend. Hij heeft gelijk gekregen.

Introductie

Stap 1

Stap 2

Lees meer

De reis van de held. Stap 2: het overwinnen van de weerstand

Stap 2: het overwinnen van de weerstand

De roep nodigt de held uit iets te doen wat – vanuit zijn huidige referentiekader – helemaal niet kan. Je kennissen, familie, vriendenkring waartoe je behoort, veroordelen je en nemen het je kwalijk dat je ze wil verlaten. Eigenlijk ben je het ook wel een beetje met ze eens. Wie ben jij dat je je deze luxe denkt te kunnen veroorloven. De criticus in je viert hoogtij: het gaat vast niet lukken. Toegeven op dat moment is de weg van de minste weerstand. Herkenbaar?

Ik kan mijn bila nog goed herinneren toen ik mijn leidinggevende toestemming ging vragen voor 6 maanden onbetaald verlof om een reis te maken met mijn gezin. Een slapeloze nacht ging vooraf waar ik hand in hand met mijn interne criticus allerlei reacties verzon. Toen het moment daar was    vertelde hij me dat er duizend redenen zijn om iets niet te doen. Het gaat om die ene reden om het wél te doen. Die zorgt voor de sprankeling in je ogen.

Ook alle andere barrières zoals de onderwijsinspectie, de basisschool, de werkgever van mijn vrouw etc. Alle barrières die we bedachten waren er niet of vielen ontzettend mee. Iedereen reageerde eigenlijk wel positief. De weerstanden hadden we zelf bedacht. We waren zo verbaasd dat we reageerden van: ‘tja, nu moeten we wel…’


Introductie

Stap 1


Lees meer