De reis van de held. Stap 1: de oproep tot avontuur

Stap 1: De oproep tot avontuur

Deze roep is meestal een onverwachte gebeurtenis. Soms een droom of een visioen, een persoon die plots in je leven komt, een boek dat je leest, een film die je kijkt, het overlijden van een dierbare, een ziekte, een blessure, een ongeluk, een burnout, een economische crisis et cetera. Wat de aanleiding ook mag zijn, er wordt een beroep gedaan op een verlangen.

Voor ons was het destijds de Eurocrisis (2011) die mij het laatste zetje gaf een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Saskia en ik wilden besloten iets ondernemen met onze kinderen, destijds 7 en 10 jaar oud dat ons zou inspireren. Samen op avontuur, iets ondernemen dat ze de rest van hun leven zou bij blijven. Een blijvende herinnering en vormend, voor hun ontwikkeling en karakter, maar ook voor ons. Dus geen gebaande paden maar iets nieuws voor ons allemaal. Hoe gaaf zou het zijn als we vanuit ons huis, ons kasteel, de wijde wereld intrekken? De onbekende windstreek is voor ons alle vier het Oosten. We besluiten in de voetstappen van Marco Polo te treden. We willen de Zijderoute rijden, vanuit huis over land naar China. 


Introductie

Lees meer

De reis van de held: introductie

De reis van de held  

De reis van de held is door Joseph Campbell beschreven (The Hero with a Thousand Faces (1949)). Vanuit zijn onderzoek naar mythen, sprookjes en andere verhalen is ‘De reis van de held’ een telkens terugkerend thema, in allerlei culturen en uit allerlei windstreken. Het thema is hetzelfde, de vorm is cultureel bepaald. De reis van de held beschrijft in essentie de ‘levensreis’ of zoektocht die iemand aangaat op zoek naar zijn eigen identiteit. Het vinden van je eigen identiteit is een verlangen dat veel mensen hebben. Je zelf mogen zijn geeft een gevoel van tevredenheid en daardoor word je gelukkiger. Dat wil toch iedereen!

Hoewel de reis van de held een individueel thema lijkt, is niets minder waar. Ook een team, bedrijf of andere vorm van organisatie kan deze reis maken. Hoe ziet de reis er uit?

In de komende blogs leg ik per blog een stap uit en put ik uit eigen ervaring. De reis beschrijft 7 stappen die doorlopen worden.  

Lees meer