Mannen in het wild

Sinds 5 september is op NPO 1 Mannen in het wild, gepresenteerd door Bert van Leeuwen. Bert neemt zes mannen mee op een lichamelijk en geestelijk uitdagende reis in de Italiaanse bergen. De mannen hebben één ding gemeen: ze willen dat er iets gaat veranderen. Ze zijn niet tevreden met hun dagelijkse leven en lijken in hun midlife gekomen.

De locatie en de aanpak wordt verzorgd door Raymond Landgraaf die een paar jaar geleden is begonnen met Otro Elements. Raymond organiseert al een paar jaar programma's voor mannen. Ik heb 3 jaar geleden voor het eerst contact gehad met Raymond en was nieuwsgierig naar zijn aanpak en of dit iets voor mij was om te begeleiden. Want laten we wel zijn, dit past natuurlijk prima onder het motto Avontuurlijk Leiderschap. In onze kennismaking bleken we veel overeenkomsten te hebben in onze aanpak. Zo zie je ook in het TV programma veel terug van het Foundation for Natural Leadership (FNL) programma waar ik sinds 2016 lid van ben.

Elementen als de digitale detox, de talking stick, het luisteren naar elkaar en het buiten-zijn maakt dit concept zo waardevol. Water, Vuur, Aarde, Lucht en Ruimte zijn de elementen die Raymond gebruikt en die ook mij ongelofelijk aanspreken. Stilstaan bij wie je bent, wat je bent en waar je naar toe wilt. Klopt je zelfbeeld? Wat zijn je valkuilen en uitdagingen? Vragen die je misschien liever uit de weg gaat omdat ze confronterend zijn. Midlife? misschien, ik vind het persoonlijk vraagstukken die passen bij persoonlijk leiderschap. Als je met zulke vragen bezig bent, op zoek naar antwoorden en inzichten, ben je bezig een completer mens te worden. Jij neemt de leiding. Leiderschap begint met persoonlijk leiderschap.

Inmiddels ben ik er achter gekomen dat een week of 10 dagen in de Italiaanse Alpen niet is weggelegd voor eenieder. Dichter bij huis heb ik ook successen geboekt met wandelcoachen. Lopen over de Ginkelse heide, het Amsterdams Waterleidinggebied, de Kralingse plas, Lage Vuursche... Misschien minder tot de verbeelding sprekend maar uiterst doeltreffend mits de goede vragen worden gesteld en je je open stelt voor de natuur, de omgeving en de beweging.

Met nog 4 afleveringen te gaan ben ik benieuwd naar de verhalen van deze mannen en geniet ik van de prachtige natuur en van Raymond.

Donderdagavond, NPO1 21.35 en anders uitzending gemist. Ga dat zien....

Meer informatie: